De Derde Persoon

  • Archief

  • Advertenties

Het loyale kind

Posted by H.R. van Zuilen op 18 mei, 2008

De religieuze zenuwen werden de laatste tijd danig op de proef gesteld. Genoeg in ieder geval voor minister Hirsch Ballin om een uitgelekte poging te ondernemen het verbod op godslastering uit te breiden.  Waarom zijn het toch voortdurend deze mensen, die naar eigen zeggen de waarheid in boekformaat op de deurmat hebben gekregen, die naar de wetgever grijpen zodra de retorische aanval wordt geopend? Die reflex is veelzeggend afwezig bij ongelovigen. Stelt u zich voor: een microbioloog die door en door gekwetst een evolutieontkenner beschuldigt van haatspraak.
 
Het verbod op godslastering lijkt misschien een gewone poging beledigende uitspraken over een dierbaar idee te verbieden, maar het zit een stuk dieper. Want wat voor God verdedigen deze mensen? In het oude testament is Hij een haatdragende, eerzuchtige en extreem gewelddadige narcist. Het nieuwe testament gaat nog een stapje verder: de moordpartijen worden afgelast en vervangen door intimidatie en de ultieme chantage. Doe wat God zegt, of bereid je voor op een eeuwigheid in de hel. Wat is de reactie van de gelovige? God bedoelt het goed. Dat zegt Hij, en wij nemen Zijn woord ervoor. Dat Hij gewoon een alomtegenwoordige sadist is komt niet bij ze op.
 
Deze verziekte relatie zal hulpverleners bekend voorkomen: God is de mishandelende vader, en de gelovigen zijn de kinderen. Hoe veel psychisch misbruik en geweld Hij ook over zijn kinderen uitstort, ze zullen Hem niet afvallen. De loyaliteit van een kind aan zijn ouders gaat heel ver: het doet pijn om je vader te zien als de tiran die hij is. De neiging godslastering te verbieden, of in het geval van het CDA en de CU verboden te houden, is maar al te menselijk. Het goede nieuws is dat – met therapie – de meeste kinderen uiteindelijk over hun loyaliteit heen komen. Maar tot die tijd is het zaak te voorkomen dat zij de rest van ons dwingen de vader met de losse handjes te respecteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: